Monday, December 29, 2014

Este adevarat ca 20%din succese au la baza 80% de esecuri...?(I)



Este adevarat ca 20% din succese 
au la baza 80% de esecuri...?(I)

Asta da, va fi incercarea vietii mele de ’cercetator neatestat’ a fenomenului sportiv ( un simplu antrenor de inot), in interiorul adevaratei Practici care precede, mereu, Teoria. 
Am formula BEST {dupa ’the Biomecanichal Efficiency Swimming Test’} care arata cum se poate obtine eficienta tehnica si apoi, de la acel nivel, la performanta (a), 

Am IPA – ’indicile personal de alunecare’ care poate clasifica biotipurile de inotator de performanta conform formulei Froude-Reynolds (b) si 

Mai imi trebuie o formula, un test PSY, care sa  scoata la iveala cerintele de caracter ale campionului, trasturile temperamentale si gradul de activism carre concura la profilul autentic al unui campion (c).

 Oare-l voi gasi...?{Testul – Eysenck ???}
============= 

...... Mos Craciun, in Ajunul frumoasei sarbatori, mi-a adus si mie, la aproapae 80 de ani, un cadou, care fc. datinei pare, mai degraba, menit a fi dat celor tineri.

Emailul ’cadou’, se poate citi in continuare, la fel si raspunsurile ce au urmat...., DAR, trecand de emotiile firesti, eu, dupa o noapte de somn ’odihnitor’, m-am trezit, azi 24 Dec. ’luminat’ – am gasit un prim raspuns, ’un prim pas’, la o remarca a domnului doctor : da, la formula care ar putea ordona selectia la noi, este, ar fi bine, sa existe si ’latura  psihologică a copilului, care poate "bate" calitatile naturale’ [Dr. Tavi Budiu...].

Acest prim pas catre Psy, cu un usor umor cred, poate fi regasit  in ”concursurile pe zodii”...... (mai ales daca am avea asa de multi copii incepatori sau chiar mai avansati, care fac, uneori consursurile sa semene cu adevarate ’curse de marathon’, cu referire la durata lor) .....

Dar daca devin serios si las gluma la o parte, cred ca imi voi indrepta atentia catre cele 4 tipuri temperamentale descrise de Hipokrates, inca din Antikitate.

Iata ’cadoul’ evocat:

On Tuesday, December 23, 2014 9:47 PM,
Dr.Octavian-Ioan Budiu <tb@yahoo.com> wrote:

Domnule Profesor,
Va doresc sărbători fericite, sănătate si via
ța lunga! Apreciez dorința Dvs. De a lasa cunoștințele si experienta generațiilor următoare si cred ca locul potrivit pentru Dvs. ar fi fost in mediul universitar.
Oricum ceea ce contează este ceea ce rămâne după noi, iar după Dvs. A rămas cel pu
țin formula aceea pentru selecția sportivilor ( deși eu cred si acum ca determinarea si latura  psihologică a copilului, "bate" calitatile naturale si ca n-ar trebui exclusă din formula de selecție, insa sunt de acord ca e greu de măsurat) si recomandarea de a înota aceeași lungime cu cit mai putine cicluri de brațe. Sa trăiți mulți ani fericiti, sa păstrați blogul si postările (si sa o lăsați mai uș
or cu politica- de orice orientare). Cu respect,
Dr.Octavian Ioan Budiu

=======================
On 23 dec. 2014, at 23:23,
Mircea Olaru <scanave@yahoo.com> wrote:
O asa 'declaratie de dragoste' n-am primit in viata mea
iti dai seama ca ar trebui sa fiu ca si un ’infrant’...; dar eu merg mai departe si: ori uit - ori reusesc.

Dv.si familiei cele mai deosebite urari de aceste sarbatori

MO

========================
Dec 23 at 11:35 PM
Octavian-Ioan Budiu
To Mircea Olaru

Sper sa nu-mi răstălmăciți gândurile. Va apreciez atât ca moralitate cât si ca profesionalism.

Tavi Budiu
=======================
Implicarea PSY si mai ales criterii temperamentale de selectie


·  Hipocrat, Hipocrate sau Hippocrates din Cos a fost cel mai vestit medic al Greciei antice și este considerat părintele medicinei. Wikipedia /   ·  Născut: 460 î.Hr., Kos, Grecia; ·  Decedat: 370 î.Hr., Larisa, Grecia,  ·  Părinţi: Praxitela, Heraclides,  ·  Copii: Thessalus, Draco .......
  De fapt, există patru temperamente de bază:două predominant introvertite (melancolic și flegmatic) și două predominant extrovertite (sangvin și coleric).
    
  Cel care a verificat știinţific teoria celor patru temperamente a fost Hans Eysenck. Testul lui îţi oferă posibilitatea să evaluezi nivelul unui singur temperament. {voi cerceta atent acest test – Eysenck}
În continuare, veţi descoperi trăsăturile specifice fiecărui tip de temperament.

       1. Coleric                                                                                                            
a. Puternic. Colericii sunt în general persoane puternice și dure. Încă din vremea copilăriei, nu se vor speria de pedepse.
b.  Agresiv. Temperamentul coleric este cel mai agresiv dintre toate temperamentele. Colericii au tendinţa de a se impune altora. Deseori le place să discute în contradictoriu, de aceea se ceartă mereu și găsesc întotdeauna o mulţime de argumente.
c. Insensibil. Colericii sunt adesea insensibili la nevoile și simţămintele celorlalţi. Ei vor face declaraţii aspre, fără să le pese că aduc lacrimi sau tristeţe celor din jur.
d. Energic. Colericii au multă energie. Când această energie este canalizată corect, pot fi foarte eficienţi și productivi.

      2. Sangvin                                                                                                            
a. Sociabil și deschis. Sangvinii personifică termenul de „extrovertit”. Ei sunt prietenoși, vorbăreţi și sensibili la nevoile celor din jur. Oamenii se simt bine în preajma lor. De aceea, o serbare sau o întrunire socială tinde să devină plictisitoare fără prezenţa lor.
b. Neatent. Sangvinii își uită repede prietenii pentru că nu sunt atenţi, nu se concentrează. Ei sunt seduși și încântaţi ușor de orice noutate – obiect, eveniment sau persoană –, care apare în faţa lor. Copiii sangvini renunţă adesea la ceva ce tocmai au început, pentru altceva care le-a atras atenţia. Și aceasta, bineînţeles, atrage asupra lor mânia părinţilor. Părinţii cred că ei sunt nesupuși și sfidători, când în realitate sunt neatenţi. Dacă copilul tău este sangvin, nu uita că trebuie să-i repeţi de multe ori să facă un anumit lucru sau să respecte o anumită regulă.
c. Împrăștiat și neorganizat. Gospodinele sangvine par femei foarte
neglijente din cauza incapacităţii lor de a se organiza. Un conducător sangvin face de obicei multe gre
șeli din neatenţie.
d. Voios, vesel și fără grijă. Sangvinii sunt de obicei optimiști, bine dispuși și expresivi, în special atunci când sunt în mijlocul altor oameni. Sangvinii pot lucra cu succes în spital, demonstrând o abilitate uimitoare de a-i bine dispune pe bolnavi.
     
     3. Melancolic                                                                                                        

a. Îngrijorat și emotiv. Melancolicii au o puternică energie emoţională. Ei tind să fie tensionaţi, încordaţi, îngrijoraţi. Dacă nu învaţă să-și disciplineze emoţiile, ei nu vor reuși să lucreze în condiţii de presiune psihică.
b. Creativ. Melancolicii sunt potriviţi pentru cercetare, arte, scrieri, filosofie. Ei se pricep la orice lucrare care necesită rezolvarea problemelor și/sau crearea unor lucruri. Studiile au arătat că oamenii care au un nivel înalt de anxietate au rezultate deosebite la testele de Înainte de a spune „Da” creativitate. Chiar și în alte domenii, cum ar fi tehnologia dentară,
cei mai creativi tehnicieni sunt melancolicii.
c. Conștiincios și perfecţionist. Melancolicii au în general o conștiinţă strictă și autoritară. Dacă nu-și urmează cu exactitate conștiinţa, ei vor avea puternice simţăminte de vinovăţie. Aceste standarde înalte îi ajută să facă o lucrare excelentă, uneori chiar perfectă. Însă standardele lor sunt atât de înalte, încât cu greu ar putea cineva să trăiască conform lor.
d. Capricios, gânditor și sensibil. Melancolicii sunt de obicei oameni foarte sensibili. Ei nu pot să tolereze critica și suferă când sunt insultaţi, dispreţuiţi sau desconsideraţi. Melancolicii nu pot să uite ușor o mustrare, o umilinţă sau o dojană, ci tind să se gândească la ea.

     4. Flegmatic                                                                                                         

a. Calm, comod și nepăsător. Temperamentul flegmatic este cel mai calm și împăciuitor dintre cele patru temperamente. Flegmaticii nu le cauzează altora dureri sufletești și nu rostesc cuvinte pripite, pe care să le regrete mai târziu. Este atât de ușor să trăiești cu ei,
încât de multe ori nici nu vei observa că sunt în preajma ta. Datorită naturii lor calme, ei pot lucra chiar
și în condiţii de presiune psihică. Flegmaticii nu vor dori să deţină funcţii de conducere.
b. Cu tact și diplomaţie. Flegmaticii sunt buni împăciuitori. Lor nu le place să vadă alţi oameni certându-se sau bătându-se. Ei sunt buni diplomaţi. Flegmaticii sunt oameni care te pot concedia dintro slujbă fără să te simţi jignit sau să fii mânios.
c. Politicos, amabil, liniștit. De obicei, persoanele cu temperament flegmatic vorbesc foarte rar și acţionează încet, parcă lenevesc tot timpul. Chiar dacă sunt foarte ocupaţi, chiar dacă își îndeplinesc toate sarcinile, flegmaticii întotdeauna lasă impresia că nu se ocupă cu nimic. Șeful unui flegmatic poate spune: „Eu nu înţeleg când lucrează omul acesta, pentru că întotdeauna îmi face impresia că este pe punctul de a adormi”.
d. Flexibil. Flegmaticii se obișnuiesc repede cu oamenii și situaţiile noi. Ei colaborează cu oricine și se acomodează rapid la schimbările de orice fel. O secretară flegmatică, căreia șeful îi spune: „Lasă ce faci și scrie-mi această scrisoare!“, va executa ordinul fără nici o împotrivire. În general, flegmaticii nu se plâng de condiţiile de lucru sau cele din familie, așa cum fac de exemplu melancolicii și colericii.

Cartea : Înainte de a spune „Da” Betty & D.W. Holbrook
=================    
Dela cele 4...  la cele 16 tipuri de personalitate ale lui Jung !

Aceste tipuri reies din teoria lui Carl Gustav Jung, desi psihologul elvetia nu le-a evidentiat in mod special. Acestea ne ajuta sa avem o privire de ansamblu completa asupra teoriei lui Jung si sunt legate in mod direct de interpretarea Myers Briggs si echivalentele aferente acestor tipuri (pentru echivalentele respective Myers Briggs a utilizat doua dimensiuni aditionale: Judecativ - Perceptiv, pentru a determina dominanta intre cele doua tipuri funtionale preferate, dupa atitudinile introvertit sau extravertit).

1.    Extravertit Reflexiv Senzorial - ET(S)
2.    Extravertit Reflexiv Intuitiv - ET(N)
3.    Extravertit Afectiv Senzorial - EF(S)
4.    Extravertit Afectiv Intuitiv - EF(N)
5.    Extravertit Senzorial Reflexiv - ES(T)
6.    Extravertit Senzorial Afectiv - ES(F)
7.    Extravertit Intuitiv Reflexiv - EN(T)
8.    Extravertit Intuitiv Afectiv - EN(F)
9.    Introvertit Reflexiv Senzorial - IT(S)
10.                      Introvertit Reflexiv Intuitiv - IT(N)
11.                      Introvertit Afectiv Senzorial - IF(S)
12.                      Introvertit Afectiv Intuitiv - IF(N)
13.                      Introvertit Senzorial Reflexiv - IS(T)
14.                      Introvertit Senzorial Afectiv  IS(F)
15.                      Introvertit Intuitiv Reflexiv - IN(T)
16.                      Introvertit Intuitiv Afectiv - IN(F)
Cu ajutorul acestor informatii despre tipurile functionale si de atitudini, fiecare dintre noi poate identifica si intelege mai bine propriul tip de personalitate Jung.

Clasificarea din punct de vedere psihologic
În prezent la temperamente se urmăresc patru trăsături de caracter descrise ca:
1.    activitate - forță, iuțeală, mobilitate a gândirii și vorbirii

2.    creativitate - tempo, intensitate de reacție la stimulanții exteriori

3.    emoționalitate - frecvență, intensitate, și gradul în care emoțiile influențează comportamentul

4.    sociabilitate - dorința de apropiere de alte persoane, felul, modul de adaptare, comportare în grup.
Toate acestea se regasesc in personalitatea si comportamentul unui inotator
 ============================     
Principiul Pareto - legea Pareto  
http://www.elfconsulting.ro/images/spacer.gifManagementul resurselor umane in sec XXI

Alegeti litera: A C D F G J L M O P R S   

Comentariu de: M.Olaru>
 Fara sa stiu ds. lucrarile lui Pareto, am prins din zbor informatia ca la clasele mici se poate preda cu succes 'teoria multimilor' [sincer sa fiu nici eu n-o inteleg bine ..., infine]; copiilor li se spunea, asa se pare, ca: "indiferent de ce regn apartine o’ multime’ [regn animal, vegetal, etc.]  80% au ”defecte de fabricatie”......, minore dar vizibile de la standardul acceptat, iar numai 20 % din acea ‚multime’ [boabe de cereale,s.a.] indeplinesc standardul stabilit oficial pt ea  ... + ... ca doar 5% reprezinta 'elita', adica cele mai reusite exemplare....

Rugamintea mea este sa ma corectati daca am redat bine dilema  mea si v-as fi recunoascator daca ati comunica pe email: scanave@yahoo.com,
                                Craciun fericit si La multi ani 2015 !

======================
Iata bibliografia gasita in http://www.elfconsulting.ro/images/spacer.gifManagementul resurselor umane in sec XXI, adica la
acest prim episod al incercarii mele de a gasi o formula, daca se poate- matematica, pentru a testa dpdv Psihologic valorile optimale pentru selectie, in mod special pentru selectia la inotul sportiv.

Principiul lui Pareto ne arata ca exista foarte multe situatii in care 80% dintre consecinte sunt provocate de 20% dintre cauze. 

Vilfredo Pareto, economist francez a descoperit ca in Italia (in sec XIX) 80% dintre proprietati sunt detinute de doar 20% din populatie. Ulterior Joseph Juran, (roman emigrat in America) a introdus principiul si in teoriile manageriale. Legea lui Pareto o intalnim frecvent in management si in mai toate tipurile de afaceri, de exemplu:
·  80% din venituri sunt generate de 20% dintre clienti;
·  80% din activitatile unui proiect se realizeaza in 20% din timpul alocat proiectului.
·  80% din rebuturi sunt cauzate de 20% din erorile de producţie;
·  80% din valoarea stocurilor este detinuta in doar 20% din spatiul de depozitare;
·  80% din noutăţile unui ziar stau in 20% din spatiul ziarului;
·  80% dintre decizii se iau in 20% din timpul alocat unei şedinţe;
Bineinteles ca nu trebuie sa intelegem aceste raporturi in cifre absolute. Ideea de baza este ca „ cea mai mare parte din rezultate se datoreaza unui set redus dar foarte important de resurse ” – reciproca fiind valabila.
Dincole de aspectul de butada al legii Pareto, impactul asupra programelor de crestere a eficientei manageriale este major: atat consultantii cat si managerii se concentreaza primordial asupra formulei de maximizare a eficientei: respectiv identificarea acelor 20% din factorii majori care ne asigura cea mai mare parte din rezultate. Pe de alta este bine sa fiti atenti si la „capcanele principiului Pareto”: de exemplu eliminarea a 80% din activitatea ineficienta este un lucru dezirabil dar asta nu inseamna ca doar 20% din personal produce 80% din rezultate. Nu sunt verificate nici afirmatiile care sugereaza ca 20% din cheltuielile de publicitate aduc 80% din clienti!
Din alt punct de vedere, e putin probabil sa fim multumiti doar cu 80% rezultate. Ar fi dezastruos pentru o firma ca doar 80% din clienti sai sa fie satisfacuti.
Din punctul nostru de vedere cea mai importanta concluzie a principiului Pareto ramane ideea concentrarii pe cresterea productivitatii si nu cresterea efortului sau a resurselor; pe ideea selectivitatii necesarului de efort in loc de amplificarea acestuia in atingerea unor obiective.
Atentie! Unele lucrari prezinta principul Pareto ca fiind acelasi lucru cu eficienta Pareto sau optimum Pareto. Confuzia se datoreaza faptului ca au acelasi autor la baza dar se refera la lucruri diferite!                                                                                                                           
============
Comentariu de: cmoutlet

Comentariu de: livi

Comentariu de: Ene Marin

Comentariu de: albertomariacavalli

Comentariu de: Andrei

Comentariu de: mircica

Comentariu de: antoza

Comentariu de: saminatza

Comentariu de: zay

Comentariu de: t. h.

Comentariu de: pedros

Comentariu de: ROSCA VASILE

Comentariu de: vancioc

Comentariu de: vancioc

Comentariu de: catalin

Comentariu de: ion

Comentariu de: lucia

Comentariu de: Florian Nitu

Comentariu de: gigi

Comentariu de: gif

Atentie! Unele lucrari prezinta principul Pareto ca fiind acelasi lucru cu eficienta Pareto sau optimum Pareto. Confuzia se datoreaza faptului ca au acelasi autor la baza dar se refera la lucruri diferite!                                                                                                                          
============
Dictionar de psihologie organizationala                      http://www.elfconsulting.ro/images/spacer.gifManagement in sec XXI

Alegeti litera: A C D F G J L M O P R S
A
C
D
F
G
J
L
M
O
P
R
S
Sindromul scoicii       
T
{Testul – Eysenck ???
Asta da, va fi incercarea vietii mele de ’cercetator neatestat’ a fenomenului sportiv ( un simplu antrenor de inot), in interiorul adevaratei Practici care precede, mereu, Teoria.
Am formula BEST {dupa ’the Biomecanichal Efficiency Swimming Test’} care arata cum se poate obtine eficienta tehnica si apoi, de la acel nivel, la performanta (a), am IPA – ’indicile personal de alunecare’ care poate clasifica biotipurile de inotator de performanta conform formulei Froude-Reynolds (b) si mai im trebuie o formula, un test PSY care sa  scoata la iveala cerintele de caracter ale campionului, trasturile temperamentale si gradul de activism carre concura la profilul autentic al unui campion (c). Oare-l voi gasi...?}

============================================================= 












No comments:

Post a Comment