Wednesday, April 24, 2013

03/ Cuvant inainte....



 

CUVÂNT  ÎNAINTE:

Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Drăgan , FINA-SMC, Bucureşti, Iunie, 2006

           "" Salut cu multă satisfacţie apariţia lucrării despre INOT, autor prof. Mircea Olaru, acest veşnic neobosit tehnician pe ’scena’ înotului românesc..

            In fond reprezintă antrenorul tipic:

s-a iniţiat în tainele înotului de mic copil şi a evoluat până la nivelul - sportiv internaţional, component în lotul naţional de înot la probele de înot fluture-delfin (1953-58, îndeplinind norma tehnică de Maestru al sportului, onoarea titlului fiindu-i refuzată de ’specialiştii’ vremii care-i reproşau originea socială ’nesănătoasă’..),

            - apoi, cu tenacitatea dobândită ca sportiv de performanţă, a candidat de 3 ori să la  admiterea în ICF, de fiecare dată înscrierea în Anul I fiindu-i refuzată din aceleaşi motive.... (totuşi a 3-a oară indicaţiile preţioase’ au avut o perioadă de acalmie fapt care i-a permis accesul în viaţa studenţească şi şi-a desăvârşit studiile superioare în Educaţie fizică devenind absolvent-diplomat al ICF Buc. 1959-63, cu media 9,20);

            -  a fost repartizat ca antrenor la Centrul experimental ’Viitorul’ (1963-68) unde a cercetat+elaborat o nouă linie metodică de învăţare+perfecţionare  rapidă a tehnicii celor 4 procedee (metoda concomitentă) cu copiii proaspăt selecţionaţi (începătorii) apoi a urcat, pe rând, devenind antrenor la treptele superioare (loturile naţionale de juniori, de seniori etc.).

            In 1974 a lansat cu succes în presa vremii, ideia înfiinţării unui centru naţional de înot sub forma Liceului de Nataţie (ulterior Liceul Emil Racoviţă), devenit unitate de referinţă în analele înotului românesc.

            Imi aduc aminte că a activat mai mulţi ani ca antrenor federal al F.R.Nataţie ocazie în care el a manageriat primul record mondial al înotului românesc stabilit în 1986, la Madrid de Tamara Costache îndrumată strălucit de prof. Mihai Gothe, CSS Ploieşti antrenor emerit.

            A activat de mai multe ori ca antrenor în Turcia unde s-a remarcat prin stimularea înotului local de la nivel naţional la cel internaţional fapt recunoscut şi apreciat de autorităţile turceşti competente.



            Dar nu lipsit de semnificaţie rămâne faptul că acest recunoscut tehnician, are la activul său emise - peste 25.000 de ’brevete de înotător’ (copii învăţaţi de el să înoate), pentru care, probabil, zeci de mii de părinţi îi sunt, cu siguranţă, recunoscători.

            Personalitatea  autorului Mircea Olaru constă în aceea că înafară a numeroase publicaţii de specialitate cantonate în zona înotului a îmbinat întotdeauna – şi o face şi astăzi cu succes – munca pe marginea bazinului cu studiul în bibliotecile de profil: Institutul Naţional de Medicină Sportivă, Institutul Naţional în Domeniul Cercetării EFS, ANEFS, cu munca de îndrumare a noilor generaţii de studenţi, antrenori stagiari, cu munca experimentală  şi cu prezenţă constantă şi activă la manifestările ştiinţifice naţionale şi internaţionale de profil.

            Lucrarea de faţa poate fi discutată şi sub aspectul intenţiei autorului, intenţie lăudabilă de altfel, de a ne oferi o lucrare de sinteză asupra înotului, în care pune împreună trecutul cu prezentul, lăsându-ne să întrevedem viitorul prin prisma experienţei personale, trăită din plin pe marginea bazinului şi laboratoarele noastre, în ultimele 5-6 decenii.

            Insăşi lectura cuprinsului ne oferă dimensiunea lucrării: de largă adresabilitate (copiii şi părinţii lor, tineri şi adulţi, înotători viitori antrenori sau neştiitori ai înotului etc.) şi nonconformismul plăcut al autorului, care iese din aşa zisele şabloane cunoscute ale unei asemenea publicaţii sportive şi îşi aşterne gândurile, experienţa, sugestiile într-o ordine numai de el ştiută şi ’trăită’ !



            Inchei cu îndemnul:

            - nu ocoliţi această carte, din care fiecare dintre noi avem de învăţat ceva, în primul rând  -  ce înseamnă să te dăurieşti unei ideii binefăcătoare fiinţei umane şi să-i rămâi fidel întreaga viaţa.

Acesta este prof. Mircea Olaru !""



Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Drăgan

FINA - SMC, INMS Bucureşti,

E-mail: inms@comb.ro



xXx

Prof. Octavian Tileagă,

antrenor emerit, actual antrenor federal,




Fac o precizare:



Ziua de 13 (!) Septembrie 2006 mi-a adus noroc -  lucrarea d.lui prof. Mircea 0laru, fost antrenor federal în anii 1980.... ; a fost o zi fructuoasă deoarece prof. Mircea Olaru m-a rugat să-i cenzurez cartea sa – despre INOT  şi astfel, eu, am devenit, de fapt, primul beneficiar al acestei noi lucrări.



            Pot spune ca este o lucrare mare amploare, completă, cu caracter enciclopedic; ea ar trebui să se afle în biblioteca fiecărui antrenor şi astfel, citind-o, colegii mei ar putea să îşi îmbogăţească cu uşurinţă modul de a gândi, de a se raporta la faptele zilnice de antrenament etc.



            Pentru mine ’câştigul’ a constat în lămurirea unui gând care  m-a frământat în ultima perioadă şi anume ; cum să procedez, cât mai corect şi obiectiv, faţă de cererile (de multe ori subiective...) ale unor colegi antrenori care îşi propuneau insistent elevii-sportivi în loturile naţionale de perspectivă ale federaţiei ...?!



            In lucrare am găsit răspunsul şi ca un făcut frământările mele au dispărut.

            Acum ştiu că ’Conceptul BEST’ formulat de Dl.Mircea Olaru în urmă cu mai mulţi ani .., poate să rezolve această dilemă, în fond dilema fiecăruia dintre noi dornic aşi da un răspuns clar şi fără echivoc :

– cât de bine ştie să înoate sportivul meu...?

            Rămâne doar să ştiu dece M. Olaru nu s-a afirmat cu această nouă teză mai de multă vreme...? Intrebându-l am primit un răspuns naucitor de simplu:

Dumnezeu, Viaţa sau Soarta  îţi dă...,

                          - dar nu-ţi bagă şi în traistă !



            Prof. M. Olaru a tot scris şi comunicat despre acest nou mod de abordare a evoluţiei unui sportiv în apă, l-a întors pe toate feţele adaptându-l pentru pregătirea copiilor începători, pentru juniori, meţionând că sistemul de întreceri BEST – (Biomechanical Efficiency Swimming Test) nu poate înlocui sistemul clasic dar este chiar un mijloc important de pregătire a elitei şi  un mijloc facil de organizare  pentru mare masă a iubitorilor înotului, adică a celor care au renunţat la a mai aspira spre culmile olimpice dar care doresc să practice în continuare înotul sportiv (veteranii, masters).      Sistemul acesta, ’made în romania’, poate reprezenta o formă de autoevoluare + întrecere deosebit de interesantă şi atractivă pentru noi toţi.

            Pe viitor activiştii din înot, antrenorii vor trebui să ia în consideraţie Conceptul BEST şi toate cele care se leagă de aplicarea lui.

            Atrag atenţia: se are in vedere ca masa de selecţionaţi să devină posesorii unei tehnici cât mai corecte.

            Merită şi trebuie să ne ocupăm de acest obiectiv.



Prof. Octavian Tileagă, antrenor emerit antrenor federal,







Mircea Olaru se explică ...

Lucrarea pe care tocmai aţi ales-o este concepută după mulţi ani de practică şi reflecţii în oglinda de apă a bazinului.

Redactarea ei în forma aceasta este rodul a două preocupări:



            - prima ar fi aceea că ’o port’ cu mine, în minte, în suflet, încă de când am ieşit din studenţie şi niciodată nu am reuşit s-o scriu aşa ca acum...(vezi Anexa nr. 9),



            - a doua este un omagiu adus celor care au mai abordat această temă; este vorba de lucrarea  ”Swimming Manual ” (1988), elaborată de FINA (Federation Internationale de Natation Amateur – FINA Technical Swimming Committee) în colaborare cu Swimming-Natation Canada, Guvernul Canadei si firma sponsor McDonald’s, toţi impulsionaţi firesc de dl. Robert Helmick, Preşedintele FINA între anii 1964-88. FINA a elaborat acest excelent ghid spre folosinţa tuturora [*][1]....



            Lucrarea despre INOT rezultă din practica curentă dar şi din consultarea a numeroase lucrări publicate pe tot întinsul planetei (vezi Vol. II, Instrumente de lucru, adică cca 200 de titluri aflate în rafturile bibliotecii de acasă, a celei  personale ...)  şi, mai ales,  generozităţii dlui. Dr. Ioan Drăgan, personalitate marcantă a mişcării sportive din România, academician, prof. univ., membru în FINA - Medical Committee, premiat în două rânduri de FINA (1981 – FINA Silver Pins şi 1986 – FINA Gold Pins), cel care mi-a făcut cadou folositoarea carte editată de FINA.



Nu pot să închei aceste precizări omiţând numele colegului şi prietenului meu din copilărie, actualul Director Tehnic al

 FINA - prof. Cornel Mărculescu


            El m-a ajutat şi sprijinit moral să concept această lucrare şi este chiar un punct de mândrie naţională, că, iată, două nume româneşti se află în „staful” FINA. [[2]**]




                        Aceste prezenţe se adaugă meritoriu listei de înotători români care încep, din 1956 să se afirme - JO Melbourne, Alex. Popescu, finalist în proba de 200m fluture, Marika Both, în probele de Spate, 1959 Adrian Oanţă – un excelent Brasist[[3]3***], 1960 – Hubert Bock un ‘copil minune’ din Sibiu care la numai 14 ani înota 100m liber sub graniţa celor 60sec….,  în trecere prin în anul 1961 (JMU Sofia – Sanda Iordan, aur la 200m bras), specialistele noastre în probele de Spate (evocate în dedicaţia acestei carţi), în anul 1966 Marian Slavic un craulist de  talent, în 1967 Geta Cerbeanu –medaliată cu aur la Jonkeping-Suedia la Camp. Europene de Juniori,1986 (CM Madrid - primul RM românesc, Tamara Costache, 50m liber – 0.25,38), 1988  JO Seul, medaliile de argint la probele de 200+400m mixt-individual, Noemi Lung ... şi anul de glorie 2000 - JO Sydney, Diana Mocanu, 2 medalii de aur în probele de înot Spate dar fără a uita nici un moment generaţiile următoare - Camelia Potec -  aur la Athena 2004, , fraţii Horaţiu şi Cezar Bădiţă odraslele cunoscutului nostru poloist- Şuri Bădiţă..., apoi Răzvan Florea, Dan Coman ş.a. ...), a căror rezultate recente vă sunt cunoscute..,  ei sunt „dragiii” noştri care au făcut faţă cu brio întrecerilor internaţionale de înot, întreceri din ce în ce mai puternice în care, trebuie să recunoaştem, cu greu se mai poate strecura cineva nou în topul mondial ...

            Inchei cu evocarea câtorva nume ale celor care au pus umărul, în calitate de ’şefi’ ai nataţiei româneşti, la propulsarea noastră în arena mondială. Este o listă realizată din amintirile personale; lista completă se poate consulta pe site-ul federaţiei noastre (www.swimming.ro),

            Iată-i: 
Dl. Radu Toroceanu, membru fondator al FRN (1932), 
Conf. Dr. Emil Ghibu, Samuil Barany, Chiose Vanghele, Manea Mănescu,  Avram Lăptoiu, Cornel Răduţ, Costică Vârgolici, Mihai Constantin, Alexandru Popescu, Cornel Mărculescu, Aurel Urmuzescu, Valeriu  Maltopol, Tiby Munteanu, Tolea Grinţescu, L. Dumitrescu, St. Iamandi şi alţii... precum şi nume de antrenori de elită ca  Octavian Mladin- Cluj Napoca, Hanzi Schuster-Reşiţa ,Paula si Bubi Enăceanu - Ştiinţa Buc, Iordaki Bella - Ştiinţa Cluj, fraţii Mială şi Tică Vasiliu (Rapid Buc.), Paul Stroescu (CSS 1 Buc.) Henry Iacobini (CSS Triumf Buc.) Felix Heitz, Nicolae Dembiţchi, Anca si Ion Miclaus – Sibiu, Emerik Freund, Carol Korcek, Magda Cristescu şi Remus Drăguşanu- Dinamo, Piciu Frâncu, Toto Balint, Stefan Ionescu şi Gh Marinel - Steaua, conf.Nicu Dumitrescu şi Irina Oprişescu - ICF, inegalabilul George Dimeca- Baia Mare (omul celor 1000 de recorduri...), Sergiu Tănase - Suceava, Anca si Mihai Mitrofan - Braşov, Luciela Cirlă, Narcis Gherca şi Silviu Şalgău - Bacău, Gigi Marinescu ANEFS, Mihail Gothe, Toma Miriţescu, George Iorgulescu - Ploieşti, Puiu Ionescu, soţii Stoicescu, Laura Sachelarie– Braila, Ion Mititelu, Dragu Mircea, Rodica Hustiu, Gica Manafu Deac – Galati si apoi la Piteşti, Toader Petre, Lulu Coteţ , Tileagă Oct.- Constanţa, Ioan Codreanu, Gigi Perjaru, Nicu Tat şi Doina Sava-Bucureşti şi în mod deosebit– Virgil Boboc şi Dan Ionesculeaderi ai FRN, oameni de sport cu fler autentic, care au ştiut să reţină crema înotului nostru la cote înalte imediat după anul 1989...(!) şi încă mulţi alţi vrednici colegi care au stat şi vor mai sta pe marginea piscinei pentru a ne aduce nume noi de înotători care să aspire la statutul elitei internaţionale.

            In aceste precizări, probabil, s-au strecurat şi destule omisiuni ...

            Lumea sportului nostru este atât de largă şi fremătătoare încât cu greu îi poţi cuprinde pe toţi; aşa se face că termin aceste evocări cu rugămintea de a-mi fi iertate posibilile mele omisiuni, nu a fost decât greşeli nevinovate...?!

            Prof. Mircea Olaru, Buc. 2006

            E-mail: scanave@yahoo.com


Brăileanca Diana Mocanu,dublă campioană olimpică  J.O. Sydney 2000 (foto Sport)



Cartea aceasta nu trebuie citită ca un roman …

1/ Din Vol.I, alegeţi Cap.care vă interesează

2/ Parcurgeţi sumarul capitolului, …

3/ Alegeţi subiectul preferat

4/ Citiţi şi Rezumatul capitolului …

5/ Aruncaţi ochii şi pe bibliografia selectivă.

6/ Din Vol II alegeţi ‚instrumentul de lucru’ ....

Atenţie:’repetarea este mama învăţării’ ..., deci, dacă anumite informaţii se repetă, acest lucru este făcut cu cea  mai bună intenţie a autorului, ca la antrenament ... !





[1] [* Cu regret trebuie să remarc că intenţia de a sponsoriza această lucrare de către un ’Mecena’ autohton român a fost o amară deziluzie..., sutele de emailuri şi faxuri adresate la firme cu tangenţă la înot au rămas chiar fără acel demn refuz, civilizat şi nici vorbă ca cineva să fi dorit a investi cât de cât în această acţiune, păcat. Dar "Cineva" acolo sus, ajuta pe cei disperati... atunci cand am renuntat la publicarea cartii a aparut dl. Eugen Haiduc, fratele cunoscutului academician, si asa acum pot sa ma laud cu cartea mea.... Multumiri deosebite acestui veritabil sponsor, care doar la insistentele mele a fost de acord sa aibe si el, cum se cuvine, o pagina de publicitate meritata ]
----------------------------------


[2] -------------------
 [**De ultimă ora ... se remarcă prezenţa în ’staful’ FINA, pentru polo pe apă..., a cunoscutului nostru prof. Nicolae Firoiu (component al ’naţionalei’ noastre în anii 1970.. şi apoi, scăpând din spatele ’cortinei de fier’, antrenor al echipei RFG-ului, cu o longevitate de invidiat, cca.30 de ani !)]
-----------------------------------



[3] ***Adrian Oanta [Dinamo+Crisul Oradea] care înaintea C.E. Budapesta 1959 realiza zilnic, în antrenamente, ’timpi’ superiori recordului European la 200m bras şi căruia nu I s-a acordat viza de ieşire din ţară până la Budapesta …!; tatal sau avea trecut politic 'necorespunzator' si, ca un facut 'tocmai' atunci 's-a descoperit asta';[ nu mai scriu numele celui care a 'lucrat' la acest gest incalificabil pt noi, dar era unul cu studiile facute in rasarit],

No comments:

Post a Comment