Monday, March 12, 2018

GRATUIT ..SI OBLIGATORIU



Invatarea inotului >  GRATUIT si OBLIGATORIU,
Rf.: obligativitatea scolara a invatarii inotului (variante) prin gratuitatea cursurilor desfasurate organizat a tuturor sectiilor afiliate la statutul FRNMP

Un impediment, important, care face ca invatarea inotului sa fie deficitara in tara noastra este dat de ‘costul’ acestei activitati.
Mai toata lumea, lauda inotul, beneficiile acestuia, etc. si mai nimeni nu pune ‘degetul pe rana’, ma refer la ‘costurile financiare’ care apar in viata tuturora, mai ales la cei cu venituri salariale mici, dar care au si ei copii dornici sa invete a inota, sa devina mari campioni.
Practica a aratat ca cele doua cuvinte magice (gratuit/obligatoriu) nu se prea impaca, din varii motive.
In aceasta grea dilema ne trebuie o solutie noua care sa impace si dorintele copiilor (familiilor) si acel de neocolit termen numit ‘profit’, ‘eficienta intreprinderii’, bazinului, etc.

In final, sarcina cade tot pe umerii Statului, el va avea forta de a sprijini administrativ-financiar, functionarea unor cursuri gratuite de invatare a inotului sportiv….., dar cu o intelegere realista acest lucru ar putea fi reglat in folosul sportului nostrum drag (ma gandesc ca in orarul zilnic de functionare a unui bazin, exista précis(!) ore, perioade, cand bazinul ‘sta’ si luciul de apa ramane netulburat).
Aici, acum, mai apare o a treia entitate de care va depinde implimentarea acestui vis frumos: SCOALA; sistemul de invatamant traditional, nu va accepta o atare colaborare ‘tripartita’, dar, in mod firesc, acolo unde ‘scoala’ este in imediata vecinatate a ’bazinului’ un atare aranjament, chiar fara costuri, pentru copii claselor elementare, este posibil …  Si el trebuie facut fara ezitare…., se poate !!!


Acest lucru, cu scoli si bazine apropiate, ar reprezenta ‘primul pas’, lucru care cere renuntarea la unele interese in scopul unificarii dorintelor celor 3 factori implicati. Si acest lucru se poate realize cu o buna intelegere la capitolul organizare.
Mai ramane un aspect firesc, care in trecut a generat conflicte…, este vorba de cuvantul ‘obligatoriu’; aici trebuie facut un apel staruitor la profesorii-antrenori care sa fie buni propagandisti ai invatarii inotului, in primul rand si apoi niste ‘mesteri faurari’ de viitori campioni olimpici….
Dau un exemplu al ultimilor 2 olimpiade (adica a ultimilor 8 ani): in 2010, federatia noastra a organizat obisnuitul concurs dedicat copiilor incepatori (10-11 ani); acum 8 ani, la acest concurs au participat, cu ‘surle si fanfare’, cca 250 de copii din toata tzara….., anii au trecut si din acest frumos ‘buchet’ de copii, la ora actual doar UNUL este prezent, pe merit, in competitiile international (il cheama Ungur/spatist, coleg de concurs cu Glinta…), toti ceilalti  s-au raspandit, poate ca unii au ajuns buni profesionisti in spitale, in universitati, dece nu in politica…., dar munca antrenorilor de inot pe parcusul a cca 10-12 ani s-a irosit… 


Daca antrenorii erau mai atenti, mai buni diplomati cu sportivii, cu familiile lor, poate ca acum am fi avut, din acel grup minunat din 2010,  mult mai multi  buni inotatori la nivel international.

Sper ca apelul meu sa fie bine inteles…, asa cum antrenamentul, pregatirea necesita Rabdare… la fel de important este ca si antrenorul sa aiba rabdare si dibacia de a tine ‘in clocot’ nazuintele sportivului.

Dupa acest prim pas…., evident ca trebie sa urmeze un al doilea… si la le trebuie sa incepem a ne gandi inca de azi. Timpul trece si nu iarta !

Johnny Weissmuller la Istanbul, in vizita la IYIK, 1975

Sursa > wikipedia (swimming)

"" lecții de înot
În mod tradițional, copiii au fost considerați că nu pot înota independent până la vârsta de 4 ani [23], deși lecțiile de înot pentru sugari sunt recomandate pentru prevenirea înecării. [24]

În Suedia, Danemarca, Norvegia, Estonia și Finlanda, curriculum-ul pentru clasa a cincea (clasa a patra din Estonia) afirmă că toți copiii ar trebui să învețe să înoate și să facă față situațiilor de urgență în apropierea apei. Cel mai frecvent, copiii se așteaptă să înoate 200 metri (660 ft) - dintre care cel puțin 50 de metri (160 ft) pe spate - după ce au căzut în apă în adânc și au capul sub apă. Chiar dacă aproximativ 95% dintre copiii școali suedezi știu cum să înoate, înecarea rămâne a treia cauză de deces a copiilor.

Atât în ​​Olanda, cât și în Belgia, lecțiile de înot în timpul școlar (școlarizați, înot școlar) sunt susținute de guvern. Majoritatea școlilor oferă lecții de înot. Există o lungă tradiție a lecțiilor de înot în Olanda și Belgia, traducerea olandeză pentru stilul de înot de bras este chiar școala școlară (schoolstroke). În Franța, înotul este o parte obligatorie a curriculumului pentru școlile primare. Copiii petrec de obicei un semestru pe an învățând înot în timpul CP / CE1 / CE2 / CM1 (clasele I, II, III și IV).

În multe locuri, lecțiile de înot sunt oferite de piscinele locale, atât cele administrate de autoritatea locală, cât și de companiile private de agrement. Multe școli includ, de asemenea, lecții de înot în programa lor de educație fizică, furnizate fie în piscina proprie a școlilor, fie în cel mai apropiat piscină publică.

În Marea Britanie, programul "Top-ups" solicită copiilor școlari care nu pot înota până la vârsta de 11 ani să primească lecții intensive zilnice. Copiii care nu au atins standardul de curriculum național al Marii Britanii de înot de 25 de metri până la părăsirea școlii primare primesc o lecție de jumătate de oră în fiecare zi timp de două săptămâni în timpul termenului.

În Canada și Mexic a fost solicitat să se includă înot în curriculumul școlii publice [26].

În Statele Unite există inițiativa privind resursele înotului pentru sugari (ISR) [27] care oferă lecții pentru copiii mici, pentru a face față unei situații de urgență în cazul în care au căzut în apă. Ei sunt învățați cum să se rostogolească înapoi (pentru a se răsuci sub apă, să se rostogolească pe spate, să plutească neasistat, să se odihnească și să respire până ajungă la ajutor).
================================

Obs. M.Olaru:

1/ declarea oficiala a zilei de 15 August, concomitent cu Ziua Marinei si a Zilei Inotului (Natatiei) avand in vedere desele decese prin inec, a valorificarii potentialului biometric al elevior inotatori care acced spre performanta, si  a adultilor catre formele de agreement sportive (Masters), etc.…

2/ obligativitatea scolara (in curicullum) a invatarii inotului (variante) prin gratuitatea cursurilor desfasurate organizat a tuturor sectiilor afiliate la statutul FRNMP in colabarare cu unitatile de invatamant elementar ( la intai cu scolile apropiate de un bazin...., apoi si cu restul de scoli; initiativa de a construi in perimetru unitatilor de invatamant a unor bazine adecvate invatarii inotului (supravietuire)





No comments:

Post a Comment